Sklandraušu cepšana Ancē
Ances pagasts, Ventspils novads

Draugu kompānijā vai ar ģimeni  pieredzējušu meistaru vadībā izcep sklandrausi pats un saņem Ances Sklandraušu cepšanas asociācijas sertifikātu.

Meistarklases vadītāja Līga sklandraušu cepšanas prasmi apguvusi no savas vīramātes Ilgas Grīnbergas pirms 36 gadiem, kura to savukārt apguvusi no savas vīramātes, Ances pusē izslavētas godu saimnieces Emmas Grīnbergas. Gan pieaugušajiem, gan arī bērniem pa spēkam ir no rudzu miltu mīklas izveidot rauša apakšiņu, “uzcelt žogu” un pēc tam ieklāt raksturīgo pildījumu- kartupeļu biezputru un burkānu masu. Gatavošanas procesā tiek izmantotas Latvijā iegūtas izejvielas. Muižā ir atbilstoši iekārtota virtuve., katru cepēju nodrošina ar priekšautu. Meistarklases laikā katrs viesis pagatavo divus sklandraušus, paralēli arī uzzinot to tapšanas vēsturi. Sklandrauši tiek cepti ar malku kurināmā plītī, kas veicina labas garšas rašanos

Sklandrausis ir tradicionāls latviešu ēdiens, īpaši Kurzemē. Tas ir salds pīrāgs, gatavots no rudzu miltiem un pildīts kārtās ar kartupeļu un burkānu pildījumu, apbērts ar ķimenēm. To parasti ēd aukstu ar tēju vai pienu.

Sklandrausis ir reģistrēts kā pirmais ES līmenī aizsargātais lauksaimniecības produkts Latvijā un iekļauts Eiropas Komisijas reģistrā kā “Garantēta tradicionālā īpatnība”.

Sklandraušu cepšanas meistarklases cena pēc vienošanās.

Foto no Ventspils TIC arhīva