Nomēģināt Salacas nēģi vislabāk ir šeit, Salacgrīvā, no augusta līdz februārim, kur ar saimnieku gādību tas turpat, uz karstām oglēm, tiek rūpīgi pagatavots. Tikai Salacgrīvā mūsdienās nēģu zvejai joprojām lieto murdu taci – unikālu zvejas paņēmienu ar daudzu gadsimtu vēsturi. Pirmais Salacas nēģu tacis ir īpašas konstrukcijas laipa, no tā upes straumē iegremdē nēģu murdus un notiek zveja. Katru gadu pirms sezonas sākuma augustā no vairākus gadus gatavinātiem egļu kokmateriāliem zvejnieki taci ierīko no jauna pēc senajām metodēm. Visas konstrukcijas stiprināšanai netiek izmantotas ne naglas, ne skrūves – tikai sasaites. Vasarā uz upes ir gan patīkami, gan romantiski, bet rudenī un ziemā nēģu zveja ir skarba cīņa par zvejas vietas saglabāšanu, jo stihijas nopostītu taci atjaunot varēs tikai nākamajā vasarā. Šeit iespējams apskatīt taci, iepazīties ar nēģu zveju un nodegustēt īpašo delikatesi.
IEEJAS MAKSA
- Bērni – 0.71 €/pers.
- Bērni, baudot degustāciju – 2.13 €/pers.
- Pieaugušie, baudot degustāciju – 2.85 €/pers.
Foto no Salacgrīvas TIC arhīva.