Kosmosa izziņas centrs
Cīrulīšu iela 62, Cēsis

PAR MUMS

Kosmosa izziņas centrs ir izglītojošs brīvā laika un ārpusskolas pavadīšanas galamērķis, kas piedāvā izzinošu pieredzi ģimenēm un skolu grupām. Apvienojot izglītību, praktiskas nodarbības un populārzinātnisko pieeju ar kosmosa tēmu.

Mūsu galvenais mērkis ir veicināt bērnos interesi par dabaszinātņu, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas jomu un sekmēt velmi savu nākotni saistīt ar to.

Kosmosa izziņas centrs skolām piedāvā aktivitātes visas dienas garumā – ekskursija, izglītojošas nodarbības, kosmosa misijas.

PIEDĀVĀJUMS

Mācību ekskursija:
Mācību ekskursijas laikā skolēns meklē atbildes par cilvēces nozīmīgākajiem atklājumiem dažādos laika periodos, iepazīstas ar šī brīža aktualitātēm kosmosa industrijā, un pārbauda prasmes, kas nepieciešamas astronautiem, lai dzīvotu ārpus planētas Zeme. Centra eksponāti veido sasaisti starp kosmosa industriju un skolā mācīto mācību saturu.
Vadītas ekskursijas ilgums – 2 stundas.

Darbnīca:

Nodarbības veidotas izmantojot starpdisciplināru mācību pieeju.

Procesā tiek risinātas dažādas ar kosmosa tematiku un industriju saistītas problēmsituācijas. Visās nodarbībās ir iekļauti valsts pamatizglītības standartā un pamatizglītības programmu paraugos minētie sasniedzamie rezultāti dabaszinību, matemātikas, un tehnoloģiju mācību jomās.

Darbnīcās, darbojoties komandās, skolēnu uzdevums ir izstrādāt jaunus risinājumus kosmosa raķetēm un mēness roveriem, meklēt atbildes uz dažādiem aizraujošiem ar kosmosa industriju saistītiem jautājumiem. Kā arī izzināt, ko tieši viņi varētu darīt kosmosa nozarē un ieraudzīt, cik plašas ir šīs nozares iespējas!

Darbnīcas veidotas vecuma grupām: 1.-3.klase, 4.-6.klase, 7.-9.klase un 10.-12.klase. Darbnīcas ilgums 1h 30min.

Darbnīca pirmsskolai:

Kosmosa izziņas centrs piedāvā nodarbību pirmsskolas vecuma posma bērniem ar mērķi ieinteresēt bērnus kosmosa nozarē un tik ļoti nozīmīgajos STEM priekšmetos. Nodarbības ietvaros tiek iepazīstināts ar dažādiem kosmosa transporta līdzekļiem, tiek uzzināts kā astronauti dzīvo kosmosa stacijā, gatavojoties savai misijai, un bērniem tiek dota iespēja arī pašiem uzbūvēt savas raķetes!

Nodarbības saturs ietver Skola2030 pirmsskolas izglītības programās 3.posmā apskatītās Dabaszinību mācību jomas lielās idejas par Visumu un Matemātikas mācību jomas Lielās idejas par figūru īpašībām, novietojumu un to raksturojošajiem lielumiem.

Mācību programma

Mācību programma iekļauj vadītu ekskursiju un STEM darbnīcas sasaistē ar kosmosa industriju:
Vadītas mācību ekskursijas laikā būs iespēja izzināt, ko tieši viņi varētu darīt kosmosa nozarē un ieraudzīt, cik plašas ir šīs nozares iespējas.
STEM darbnīcas veidotas izmantojot starpdisciplināru mācību pieeju. Procesā tiek risinātas dažādas ar kosmosa tematiku un industriju saistītas problēmsituācijas.

CENAS

Cenas, rezervācijas laiki un pakalpojuma rezervēšana pieejama mājaslapā: https://kosmosacentrs.lv/skolam/

PAPILDUS PIEDĀVĀJUMI

Pirms vai pēc ekskursijas ir iespēja paēst siltas un garšīgas pusdienas centra kafejnīcā Orbīta.

Lai pieteiktu pusdienas un uzzinātu pusdienu piedāvājumu, lūgums laicīgi sazināties ar kafejnīcu pa tālruni 26394306.

SVARĪGI

Pakalpojuma apmaksa notiek caur centra mājaslapu.

Pakalpojumu iespējams pieteikt tālākais 3 mēnešus uz priekšu.

Kosmosa izziņas centrs nav iekļauts kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” iestāžu sarakstā.

Foto no Kosmosa centra arhīva.